Vietnam: Natuur, cultuur, geschiedenis en niet te vergeten het overheerlijke eten

20 april 2015 - Hanoi, Vietnam

Het 5e land dat ik ga bezoeken is Vietnam. Ben benieuwd wat me dit keer te wachten staat.

03 maart 2015
Vandaag is een reisdag van Phnom Penh naar Ho chi min City (HCMC). Ik zou met de boot vanuit Phnom Penh naar Chau Doc (118 km duur 3 uur) gaan maar er zijn wat problemen met de boot dus heb tot aan de grens nu een bus rit gehad. Na het aftstempelen van mijn paspoort bij de grens van Cambodja ben ik de boot op gegaan voor de grensovergang van Vietnam. Af en toe gaat het een beetje vreemd zoals nu moest ik mijn paspoort afgegeven aan de begeleider van de boot en in een andere ruimte wachten. Een ding is al je paspoort afgegeven aan een vreemde maar dan ook nog moeten wachten in een andere ruimte en niet zien wat er mee gebeurd voelt een beetje vreemd. Maar goed na ongeveer 15 minuten kon ik de boot weer op en kreeg ik mijn paspoort weer terug. Door naar Chau Doc. Eenmaal aangekomen in Chau Doc moest ik nog een half uurtje wachten voor de bus naar HCMC. Toen het zover was werd ik opgehaald met een taxi en naar de sleeperbus gebracht. Ze hadden voor mij een plek geregeld achter in de bus zodat ik iets meer ruimte had. Deze busrit duurde ongeveer 8 uur (247 km)

Eenmaal aangekomen in HCMC was het uitzoeken waar ze me nu weer gedropt hebben. Gelukkig was er een motorbike gozer die wist waar ik moest zijn (natuurlijk weer aan de andere kant van de stad) maar hij wilde me voor een paar dollar wel naar mijn Hostel brengen. Ik zeg prima maar ik ga niet met mijn rugzak achterop zitten (aangezien deze denk ik al iets van 18 kilo weegt) Geen probleem zegt hij en voordat ik het wist had hij mijn tas voor tussen zijn benen en zat ik achterop. En oh wat was ik blij dat ik die tas niet op mijn rug had gezien de rijstijl

4 maart 2015
Vandaag is mijn eerste dag in HCMC. Ik heb heel wat steden gezien maar echt, er is er geen een die ik kan vergelijken met HCMC. Ik had zelfs even tijd nodig om te wennen aan alle drukte. Wat een stad! De motorbikes vliegen je om de oren en het is echt doorlopen, niet omkijken, niet stoppen en hetzelfde tempo aanhouden om goed aan de overkant te komen.

Ik ben maar rond gaan lopen maar de stad is zo groot dat het begrijpelijk is dat er zoveel moterbikes rond rijden. Vandaag wilde ik echter iets anders dus heb ik gebruik gemaakt van de fietstaxi (waar ik later wel spijt van had omdat deze l*l me beroofd heeft) maar goed hij heeft me naar het War remnants museum gebracht zoals ik wilde en ik leef nog dus mag niet klagen. In dit museum kan je alles zien en lezen over de oorlog in Vietnam en is eigenlijk het enige dat aangeraden wordt om hier te zien.

s'Avonds heb ik een foodytour gedaan. Achter op de motorbike en langs een aantal districten en lokale tentjes om te eten. In totaal 5 gangen. Begonnen met een papaya salade en kennismaking met de groep en diegene waarbij ik achterop zat. Ek Sin genaamd. Hierna weer rond crossen door de stad naar een ander district voor de kwartel die zij dus met hoofd en al eten. Dit ging voor mij echter nog te ver maar schijnt best te smaken wat ik heb mogen geloven. Weer terug de motorbike op voor de volgende gang: ocean crab soup met noodles. Daarna was het tijd voor de crispy rise flour 'crepe' met garnalen. Hier kreeg ik ook nog een andere delicatesse om te proberen: baby duck egg. Ik had echter het woordje baby duck niet gehoord en begon heel enthousiast aan het ei. Eerst het vocht en toen het eigeel maar toen ze het ei voor me verder open maakte en er een klein baby eendje uit gehaald werd had ik genoeg gegeten. Gelukkig kreeg ik nog een toetje om de nasmaak weg te spoelen. En het toetje was heerlijk: Frozen banana met cocos, frozen yoghurt with black rice, ijs met sticky rice en Mango en frozen yoghurt with fruit jellies. En na het toetje was het weer tijd om te gaan en werd ik terug gebracht naar mijn hostel. Wat een avond!

Note: nog geleerd dat je niet je vingers moet kruisen als in fingers crossed want dan steek je je middelvinger op. (normale middelvinger betekent hier niets). Ook het woordje Jammie (van dat smaakt goed) betekent hier dat je geil bent.

05 maart 2015
Mijn 2e dag in HCMC en ik ben inmiddels gewend aan de stad. Vandaag heb ik een citytour. Achter op de motorbike door de stad. Over de drukke wegen en door de kleine straten waar de markten zijn. Ben bij een Chinese tempel geweest, heb sugercane juice gedronken en de beroemde koffie geprobeerd. Heel leuk om op deze manier HCMC te zien.

06 maart 2015
Vandaag was een reisdag van HCMC naar Dalat. Een reis van 291 km en een duur van 7 uur. In Vietnam hebben ze voor deze afstanden alleen sleeper bussen dus dat scheelt een lange zit. De bus vertrok later dan gepland en heb er uiteindelijk ongeveer 8 uur over gedaan. Bij aankomst in Dalat bleek dat een stel uit Zwitserland naar hetzelfde hotel ging dus we hebben een taxi gedeeld. s'Avonds ben ik nog met ze door Dalat gaan lopen en hebben we wat gegeten. Voor het eerst sinds lange tijd had ik een lange broek nodig en een trui. Wat was het koud, nou ja 20 graden en met zon nog wat warmer, maar niet de tempratuur die ik gewend ben.

07 maart 2015
Ik had gelezen op tripadviser dat iedereen adviseerde om de Secret tour te doen. Uiteraard kon ik niet achter blijven en vandaag was dan ook de dag dat ik deze tour gedaan heb. En ik kan zeggen dat het een hele leuke tour was. Er was nog een Nederlander die mee ging genaamd John. Omdat ik geen zin had om zelf de motorbike te rijden ben ik bij hem achterop gegaan. De eerste stop was bij een krekelfarm. Na het rondlopen kregen we ons ontbijt.. krekels. Je moet je gedachten op nul zetten en gewoon eten. Vervelende is dat je ziet dat het krekels zijn en dat het verstand op nul zetten nog niet zo makkelijk is. Maar na de eerste geprobeerd te hebben gingen de andere er makkelijker in. Na dit ontbijt zijn we naar de lokale markt gegaan waar we uitleg kregen over bepaalde gewoontes in Vietnam. Op deze markt verkochten ze van alles van groenten, fruit, vlees, vis en zelfs producten die goed zijn voor je haar. Een tip die we kregen was om bijvorbeeld groenten en fruit pas later op de dag te kopen omdat het dan een stuk goedkoper zou zijn. Reden is dat deze vers geplukt worden in de ochtend en ze deze niet mee willen nemen omdat ze het de volgende dag niet meer kunnen verkopen. Een andere reden is het bijgeloof. Als je ochtends voor veel geld verkoopt (de eerste verkoop met name) dan gaat het helemaal goed komen met de verkoop van de rest van de dag. Het is dan dus duurder.

Daarna zijn we door gegaan naar een waterval en de koffieplantages. Na dit was het tijd om naar het gedeelte van de 'Secret tour' te gaan. Tja en dat kan ik natuurlijk niet verklappen wat dat was. Het enige dat ik kan vertellen is dat de reden van het 'secret' is omdat het officieel verboden is door de regering van Vietnam.

s Avonds heb ik met een gedeelte van de groep en de gids nog gegeten. We hebben hem laten bestellen waardoor we weer lokaal eten kregen. Dit keer was het gele curry met slang (en als je niet weet wat je eet is het best lekker). Na het eten heb ik samen met het stel uit Zwitserland en John de Hollander een taxi genomen en zijn we naar een song club gegaan waar onze gids ook nog een paar liedjes heeft gezongen.

08 maart 2015
Vandaag ben ik met John de Hollander naar het oude trein station en de kabelbaan gegaan. Ik wilde eigenlijk met de trein naar een pagode die daar te zien was maar een kaartje met de trein was zo kostbaar dat ik deze maar aan me voorbij heb laten gaan. Vanuit daar zijn we met de taxi naar de kabelbaan gegaan. Als je met de kabelbaan naar boven ging kwam je bij The Truc Lam Zen monestry. Niet veel bijzonders maar voor de vietnamezen heel bijzonder en belangrijk (schijnbaar).

09 maart 2015
Vandaag is een reisdag van Dalat naar Nha Trang (137 km duur normaal 3 uur). De ochtend heb ik nog doorgebracht in Dalat. Tegen de middag werd ik opgepikt met een bus om naar Nha Trang te gaan. Ik moest echter weer in een andere bus omdat deze niet daar naartoe ging. Eenmaal overgestapt kwam ik op een plek te zitten (waar de benen in je nek gelegd moesten worden omdat het zo krap was) naast een Braziliaan. Er waren nog andere plekken beschikbaar waar meer beenruimte was maar de buschauffeur en de hulp hadden besloten dat die gebruikt moesten worden voor de tassen die niet meer in de kofferbak paste. Na 1,5 uur zo gezeten te hebben waren ik en de Braziliaan het beu en hebben we de tassen op onze plek gelegd en zijn we daar gaan zitten. Je zag ze denken daar heb je weer van die toeristen die toch doen waar ze zelf zin in hebben . Na aankomst (3,5 uur later) ben ik op zoek gegaan naar mijn guesthouse die ergens verscholen zat in een straatje maar uiteindelijk gevonden. Mijn eerste indruk van Nha Trang.....oh nee Russen Bij mijn diner kwam ik er pas achter hoeveel Russen er hier eigenlijk komen. Overal waar je komt heb je een 2 talig menu, Vietnamees en Russisch. Iedereen wordt ook in het Russische begroet. En op heel veel plekken is het zelfs zo erg dat er alleen Russisch gesproken wordt of geschreven staat.

10 maart 2015
Voor vandaag heb ik een taxi geregeld die me naar de Thap Bha Hotsprings zou brengen. Het was echt een relax dagje in een modderbad, stoombad, jacuzzi, een massage en daarna nog het zwembad. Ben in de ochtend gegaan omdat het schijnbaar dus ook populair is bij al die Russen. Nu had ik alleen maar Vietnamese stelletjes.

S avonds heb ik via withlocals.com geregeld dat ik morgen ga fietsen door Nha Trang. Withlocals.com is een site (uit Nederland kwam ik later achter) waar locale mensen zich kunnen inschrijven om wat extra's te verdienen en hun kennis en cultuur over te brengen aan toeristen. Denk dan aan bijvoorbeeld het eten bij iemand thuis of een activiteit zoals ik nu geregeld had. En daar betaal je dan een klein bedrag voor. Ik had me ingeschreven voor een ochtend fietsen met Tien (dat is haar naam en makkelijk te onthouden voor me) en dan aansluitend een lunch samen.

11 maart 2015
Vanochtend kreeg ik een sms van Tien of ik al ontbeten had. Aangezien ik dat nog niet gedaan had heb ik met haar afgesproken om dit samen te doen. Ze heeft me opgepikt met de motorbike en meegenomen naar een klein straattentje. Als ontbijt kreeg ik een soort poffertjes gemaakt van rijstflour en in deze 'poffertjes' zat een kwartel ei. Dit dompel je dan in een chili sausje. Simpel, lekker en iets wat ik anders waarschijnlijk niet gegeten had. Na dit ontbijt ben ik mee naar haar thuis gegaan en heb ik kennis gemaakt met haar ouders. Haar vader was ooit in Nederland geweest en begon allerlei plekken op te noemen waar hij geweest was. En uiteraard het Nederlands elftal, want wat hebben we een geweldig team. Hierna zijn we op de fiets gestapt en zijn we door Nha Trang gaan fietsen. We hebben een bezoek gebracht aan Po Nagar Cham Towers, Long Son Pagoda en hebben nog even van het strand genoten. Ze wist echt heel veel te vertellen en je kon haar ook echt alles vragen wat het ook extra leuk en interessant maakte. Toen het tijd was om te lunchen heeft ze mee meegenomen naar een plek tussen de rijstvelden. Hier kon je heerlijk rustig zitten zonder dat je de drukte van de stad hoorde. Zij heeft allerlei Vietnamese gerechten besteld zoals hot pot, noodles en niet te vergeten de spring roles. Na de lunch zijn we weer op de fiets gestapt en via een omweg terug gefietst naar de stad. Uiteindelijk was het een hele dag i.p.v een halve wat ook prima was.

1. Harry:
    20 april 2015
    Toeval bestaat niet: ik dacht vanmorgen toevallig, hoe zou het met Michaela gaan en plop: daar was het nieuwe reisverslag. Erg leuk om weer te lezen!! Het verhaal eindigt echter op 11 maart en het is inmiddels 20 april. Dat is niet het tijdsverschil tussen Vietnam en Nederland dus ik ben benieuwd naar je huidige whereabouts!? Groeten! Harry
  2. Michaela Snelders:
    20 april 2015
    Uhm dat heb je goed Harry. Ik loop een beetje achter, nou ja beetje heel erg zelfs. Het werd een te lang verhaal als ik alles in een keer zou doen dus decrest volgt zsm. Ben ondertussen weer in Thailand geweest en zit nu In Mandalay, Myanmar(waar ik overmorgen alweer vertrek)
  3. Karel Frederiks:
    20 april 2015
    Hoi Michaela, leuk om nog steeds te lezen hoe het je vergaat. Heel veel plezier nog!
    groet!
  4. Arjan:
    20 april 2015
    He Michaela, blijft leuk dat zwerven door een land en heerlijk ongedwongen zelf bepalen wat en wanneer je gaat doen.
    Benieuwd naar je volgende deel van je reisverslag.
    Groet Arjan
  5. Willeke:
    21 april 2015
    Hey Michaela,
    Leuk weer wat van je avonturen te lezen!
    Je bent niet alleen dapper wat het reizen betreft, maar ook nog eens met het eten daar... (krekels...)... ;-)
    Ik wens je weer veel plezier met je volgende avonturen.
    Liefs en een knuffel, Willeke
  6. Sylvia:
    22 april 2015
    Hi Michaela,
    Wat een mooi en culinair verslag heb je geschreven! Ik ben niet zo dapper als jij, als ik lees wat je allemaal hebt gegeten. Die baby-duck-eggs heb ik een keertje op televisie gezien. En altijd als we thuis een eitje tikken, dan roept Annabel (dochterlief): mama, er zit toch geen vogeltje in?
    De reportage had op haar ook indruk gemaakt.
    Veel plezier en ik lees je graag snel weer!
    Groeten,
    Sylvia